Warmteverliesberekening

Waarom ligt er tegenwoordig zo een focus op isolatie plaaten? Omdat meer isolatie zorgt voor minder warmteverliezen en dat betekent uiteraard dat je kan verwarmen met een lager energieverbruik, wat goed is voor het milieu en voor je portefeuille.

Uw verliezen in kaart brengen en uw energie-installaties hierop afstellen is belangrijk. Daarom dat er tegenwoordig een grondige warmteverliesberekening gemaakt wordt, zelfs nog voor de werken van start zijn gegaan.

Waarvoor dient een warmteverliesberekening?

Met een warmteverliesberekening gaan we bekijken wat de correcte dimensionering van jouw verwarmingssystemen dient te zijn. We hebben het hier dan niet alleen over het productiesysteem (ketels, warmtepomp, zonnecollectors, …), maar ook over het afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming,…).

Geen warmteverliesberekening uitvoeren kan je veel geld kosten. Een ketel met een te laag vermogen krijgt je ruimte niet opgewarmt, terwijl een te zware ketel voordurend aan en afslaat. Hetzelfde geldt voor je radiatoren of vloerverwarming.

Vroeger was overdimensionering een standaardpraktijk. Zo zorgde men dat je in een strenge winter steeds voldoende vermogen kon leveren. Vandaag de dag echter zijn gebouwen degelijk geïsoleerd. Een overgedimensioneerde verwarmingsketel zal niet goed functioneren omdat hij voortdurend aan en afspringt (ook wel pendelgedrag genoemd). Niet alleen is dit zeer kwistig, het zorgt ook voor meer slijtage en zal meer onderhoud vereisen. Overdimensionering zorgt voor een kortere levensduur en een hoger verbruik van jouw verwarmingsketel.

Vraag een gratis
warmte verlies berekening

Warmtepomp

Waarmee rekening houden

Dankzij een warmteverliesberekening weet je dus welke installatie geschikt is voor jou. Maar met wat moet allemaal rekening gehouden worden?
Transmissie verlies
Transmissie verliezen zijn de warmteverliezen die via muren, daken, vloeren en ramen gebeuren. Er wordt rekening gehouden met alle scheidingsconstructies tussen het gebouw en de buitenomgeving. De grootte van de transmissie verliezen hangt af van de oppervlakten, de isolatiegraad en eventuele koudebruggen.
Luchtdichtheid
Via kieren en spleten kan koude lucht je huis binnendringen en warme lucht ontsnappen. Vooral omdat wind, ventilatie en verwarming een drukverschil veroorzaakt tussen de binnen en buitenomgeving.
Ventilatie verliezen
Elke basisventilatie van je woning gaat gepaard met een bepaald warmteverlies. Toch is het noodzakelijk voor een gezond klimaat in je woning. Het type ventilatie is zeer bepalend voor je warmteverliezen in te schatten.

Een volledig mechanisch ventilatiesysteem is de zuinigste oplossing. Via een warmtewisselaar wordt de koude aangevoerde buitenlucht opgewarmt met de afvoer van de warme vervuilde lucht.Lees meer over ventilatiesystemen
Opwarmingstijden

De tijd dat je woning nodig heeft om op te warmen is ook zeer belangrijk om rekening mee te houden. Soms zijn er heel eigen specifieke eisen die van de norm afwijken. Een voorbeeld: De standaard temperatuur in een leefruimte staat volgens de norm op 20°C. Vaak wordt echter 22°C gekozen. Dat scheelt 10% op het resultaat van de berekeningen en er zal dus extra vermogen voorzien moeten worden.

Maak de juiste keuzes dankzij een warmteverliesberekening

Met een warmteverliesberekening kan bepaald worden welke systemen het meest geschikt zijn voor jou. Je wil misschien vloerverwarming of een warmtepomp in je woning, maar is dit de efficiëntste en kostvriendelijke manier om jouw woning te verwarmen? Een warmteverliesberekening brengt raad.

Een warmteverliesberekening kan je in principe op veel plaatsen laten doen. Maar bij ECS-energie hebben we jaren ervaring zowel in het renoveren en de vernieuwbouw, als in het plaatsen van alle vormen van energie-installaties, inclusief verwarmingsketels en warmtepompen. Een totaalpakket aan kennis dat de theorie ook met heel wat praktijkervaring kan versterken.

Zoek je nog een partner voor je (ver)bouwplannen, contacteer Treeco.

ECS energie site logo

Gratis warmteverliesberekening? Contacteer ons!

Welke informatie hebben we zeker nodig?
  • De bouwplannen
  • Een bestek
  • EPC berekening

Is een EPC berekening niet beschikbaar?

  • Wat zijn de isolatiewaarden van: het dak, de gevel en de vloer(en) die contact maken met de grond?
  • Informatie over de ramen: U-waarden, materiaal
  • Informatie over het warmte opweksysteem. Ketel? Warmtepomp?  Zonneboiler? Radiatoren of vloerverwarming?
  • Informatie over de ventilatie? Is er warmteterugwinning?
Max. bestandsgrootte: 256 MB.