Afbraak en vernieuwbouw

Ontdek het grote voordeel!

Totaalrenovatie of slopen en vernieuwbouw?

Wie op zoek is naar een nieuwe woonst, heeft veelal drie mogelijkheden: kopen, renoveren of bouwen. Maar er is meer mogelijk dan je denkt.

Wist je bijvoorbeeld ook dat vernieuwbouw bestaat? Hierbij breek je een oude(re) woning af en bouw je hem weer herop. Op hetzelfde stuk grond bouw je dus eigenlijk een volledig nieuwe woning.

Het grote voordeel? Sinds 2007 geldt in een aantal steden een verlaagd btw-tarief van zes procent voor vernieuwbouw.

De maatregel werd in het leven geroepen om kandidaat-bouwers naar verstedelijkte gebieden te lokken en zo de zogenaamde “stadskankers”, ontstaan door leegstand en verkrotting, aan te pakken. Meer bewoners in de steden betekent ook minder nood aan verkavelingen op het platteland. Een item dat in de aanloop naar de betonstop brandend actueel is.

Wanneer kiezen voor vernieuwbouw?

Renoveren is niet iets wat in een weekje is geklaard, zeker als het om een oude woning gaat. Daarnaast heb je vaak ook een behoorlijk budget nodig, al is het maar om te beantwoorden aan de huidige energienorm. In 2020 werd het energierenovatieprogramma van kracht met daarin de volgende eisen waar je woning aan moet voldoen:

 • Geïsoleerd dak
 • Isolerend glas
 • Recente verwarmingsketel

Blijft het daarbij? Dan is verbouwen zeker een optie. Maar soms gaat het om een verregaande aanpassing van de bestaande structuur en indeling en komt er veel meer bij kijken.

Alternatief? Je aangekochte woning afbreken en heropbouwen. Helemaal conform de hedendaagse normen. In dat geval spreken we dus van vernieuwbouw of vervangbouw.

Wanneer geldt het verlaagd btw-tarief?

Vanaf januari 2021 geniet je op het volledige grondgebied in België van een verlaagd BTW-tarief van 6%. Kiezen is in dit geval niet verliezen, tenminste als je de juiste keuze maakt! Er zijn echter wel een aantal belangrijke voorwaarden:

 • De woning is gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper.
 • De bewoonbare oppervlakte mag niet meer dan 200m² bedragen

Vernieuwbouw, da’s gewoonweg een logische keuze!

 • Je woning voldoet aan de hedendaagse energie- en comforteisen.
 • Er zijn meer architecturale mogelijkheden: jij bepaalt zelf volledig hoe jouw thuis eruit ziet!
 • Je hebt de volledige controle over het budget.

In vijf stappen een vernieuwbouwproject opstarten

Bij ECS Energie weten we maar al te goed dat dit soort bouwprojecten de nodige kennis en expertise vraagt en niet iedereen hiervoor openstaat.

Daarom staat ECS Energie je graag bij in het volledige bouwproces met een transparante en persoonlijke aanpak.

In vijf simpele stappen zijn we dan ook samen vertrokken:

 1. Kennismakingsgesprek
 2. Opmaak van het ontwerp in overleg met onze architect
 3. Opmaak totaalbudget van jouw woning
 4. Afhankelijk van jouw wensen bepalen we de binnenafwerking
 5. Opmaak uitvoeringsdossier

Interesse?

Vraag dan zeker een vrijblijvende kennismaking aan!

Wil je graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Een vernieuwbouwproject, dat is niet niks! Over een vernieuwbouwproject wil je kunnen nadenken en weten waar je aan toe bent. Een match hebben met je (ver)bouwpartner waarmee je in zee gaat, is dan ook onmisbaar. Daarom kun je met ons een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen en er zelf achter komen waarom zoveel mensen je reeds voorgingen.