Energie management systemen

De komende jaren zetten overheden wereldwijd in op het omvormen van het huidige energiesysteem naar hernieuwbare koolstofarme energiebronnen. Hoewel grote inspanningen zullen geleverd moeten worden door de netbeheerders en industriële sector, zullen ook gewone consumenten hun steentje moeten bijdragen.

Energie zal steeds meer lokaal geproduceerd en opgeslagen worden. Ook aan ons verbruik zal gesleuteld moeten worden om energie te besparen en de efficiëntie van de energieconsumptie te verhogen.

Een energie management systeem kan daarbij helpen. Nieuwe technologieën die zowel het opwekken alsook het verbruiken digitaal sturen en alles slim aan elkaar koppelen, zijn de toekomst.

Hoe werkt zo’n systeem? Wat is er allemaal nodig om er het maximale uit te halen? Hoeveel kan je ermee besparen op je energierekening? Lees meer hieronder.

Energie opwekken met zonnepanelen

In de eerste plaats is het belangrijk om je eigen energie op te wekken. Voor het opwekken van elektriciteit zijn zonnepanelen het meest gangbare systeem.

Een installatie bestaat uit de zonnepanelen zelf en een montagesysteem met de nodige bekabeling. Dit systeem wordt op je dak geplaatst. De panelen leveren gelijkstroom en deze wordt met een omvormer omgezet naar bruikbare wisselstroom.

Je blijft uiteraard ook aangesloten op het elektriciteitsnet. Wanneer je zonnepanelen geen of onvoldoende elektriciteit opwekken, gebruik je namelijk nog steeds netstroom. Wanneer je meer energie opwekt dan je op dat moment gebruikt, wordt de stroom terug op het net geïnjecteerd.

Hoeveel panelen je nodig hebt hangt uiteraard af van je energieverbruik. Het systeem is schaalbaar, al ben je in de praktijk wel beperkt tot de beschikbare oppervlakte die jouw dak biedt.

In normale omstandigheden heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Al zijn er gevallen waar het wel uitdrukkelijk verboden is, bijvoorbeeld als je woning tot beschermd erfgoed behoort. Informeer dus zeker bij je gemeente welke beperkingen er mogelijks zijn voor jouw woning.

De efficiëntie van zonne-energie heeft uiteraard veel te maken met de oriëntatie van je dak. Ook de verschillende systemen op de markt hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Maar zoals je verder zal lezen in dit artikel zijn er nog een pak mogelijkheden om de efficiëntie van je panelen te verhogen.

zonnepanelen

Laadpaal voor elektrische wagen

Wil je vanaf 2029 een nieuwe auto kopen in België, zal het een elektrische wagen moeten zijn. Dat zegt het nieuwe klimaatakkoord dat de Vlaamse regering heeft doorgevoerd. Brandstofmotoren en zelfs hybride wagens zullen niet meer te verkrijgen zijn.

Wat betekent dit voor de consument? Voornamelijk dat even gaan tanken bij het lokale tankstation er dus niet meer in zal zitten. Je zal ofwel moeten rekenen op de laadpalen die publiekelijk beschikbaar zijn, of thuis een laadpunt moeten voorzien.

Begin dit jaar waren er amper 8482 publieke laadpunten in België. Dit komt overeen met ongeveer 4200 publieke laadpalen, want de meeste hebben twee stekkers. Dat is ruimschoots onder de geschatte 150 000 laadpalen die nodig gaan zijn tegen 2030.

Ben je dus momenteel aan het renoveren of aan het bouwen, dan is het zeker wijs om de nodige infrastructuur al te voorzien. En aangezien een groot deel van je elektriciteitsverbruik naar het opladen van je elektrische wagen zal gaan, rendeert de installatie van zonnepanelen uiteraard dubbel en dik om je energiekosten te drukken.

Laadpaal voor elektrische wagen

Thuisbatterij

En zo stelt zich dus het volgende probleem voor je eigen energieproductie. Je zonnepanelen leveren namelijk alleen energie als de zon schijnt, maar dat zijn natuurlijk niet altijd de momenten waarop je die energie ook effectief gebruikt.

Daarnaast zal de terugdraaiende teller uiteindelijk verdwijnen in Vlaanderen nu de slimme meter zijn intrede maakt. Dit alles maakt dat een thuisbatterij in de toekomst moeilijk weg te denken zal zijn. Ook de overheid beseft dit en biedt daarom allerhande premies aan voor de installatie van deze systemen.

Een thuisbatterij is eigenlijk niet zo verschillend van een batterij die bijvoorbeeld in je gsm zit. Het is een modern opslagsysteem met lithium-ion energie dat voornamelijk door je eigen opgewekte groene stroom wordt opgeladen. Pas wanneer je batterij leeg is, wordt er weer overgeschakeld op het energienet.

Zo heb je de mogelijkheid om de energie die je opwekt op te slaan voor wanneer je deze stroom nodig hebt. Dat kan je honderden euro’s besparen op je energiefactuur.

Een gratis
warmteverlies berekening
bij ECS-Energie?

Optimaal gebruik voor maximale winst

Laten we dan nu kijken naar het belangrijkste onderdeel van jouw optimale energiebeheer. Door het implementeren van een energie management systeem kan je namelijk de prestaties en betrouwbaarheid van al deze hardware naar het volgende level tillen.

De opbrengst van je zonnepanelen en de informatie over je energieverbruik kunnen door zo’n systemen geïntegreerd worden in wiskundige softwaremodellen. Een beheerplatform analyseert al deze informatie en neemt maatregelen die de duurzaamheid en opbrengst verhogen.

Er zijn verschillende manieren waarop een energie management systeem dit kan doen.

Dynamische stroomtarieven

Dynamische energieprijzen zijn voor veel Vlamingen nog relatief onbekend. In onze buurlanden zijn ze echter al een tijdje geïntegreerd en ook in België is er stilaan meer sprake van.

Bij een dynamisch stroomtarief veranderen de energieprijzen elk uur op basis van de prijzen waar jouw energieleverancier energie aankoopt op de energiebeurzen. Je betaalt dus niet langer een vast tarief, maar de prijs hangt af van het moment waarop je stroom gebruikt.

De energieprijzen liggen dus met andere woorden hoger wanneer er veel vraag is en weinig aanbod. Dat maakt het dus niet interessant om op die momenten energie te verbruiken. Is er echter een overschot aan energie in vergelijking met het verbruik, dan zullen de prijzen veel lager liggen.

Op bijvoorbeeld een zonnige dag zullen veel gebruikers rechtstreeks de stroom van hun zonnepanelen benutten en dus minder afnemen van het net. Dit kan dus een grote impact hebben op de energieprijzen. Daarentegen kan je op piekmomenten beter niet je wasmachine opzetten of je auto opladen.

Gelukkig zijn dynamische tarieven 24 uur op voorhand bekend en kan je dus je energieverbruik hierop afstemmen door een thuisbatterij te gebruiken als buffer.

Een slim energie management systeem kan dus op basis van je verbruik en voorspellingen over je energieopwekking (zie verder) beslissen om je thuisbatterij deels met netstroom op te laden aan een goedkoop tarief, om tijdens piekuren deze stroom weer af te geven.

Dit kan je honderden euro’s per jaar besparen. Bovendien kan het ook de druk op ons energienet drastisch verlagen als deze systemen meer ingeburgerd raken.

Beperken capaciteitstarief

Op dit moment bestaat ongeveer een derde van je energiefactuur uit distributienetkosten. Dit is een bijdrage die je betaalt voor je gebruik van het elektriciteitsnet. Binnenkort wordt in Vlaanderen echter het capaciteitstarief geïntroduceerd. Dit is een nieuwe berekening voor je bijdrage en is hoofdzakelijk van toepassing voor gebruikers met een digitale meter.

Terwijl nu je netkosten gebaseerd zijn op je totale verbruik in kilowattuur, zal men dan naar je hoogste maandelijkse kwartierpiek in kilowatt gaan kijken. Het gemiddelde van deze ‘maandpieken’ over het hele jaar bepaalt je capaciteitstarief. Deze informatie zal geregistreerd worden door je digitale meter.

Wanneer het capaciteitstarief precies in gebruik zal worden genomen, werd nog niet formeel bevestigd. Momenteel staat het op de agenda voor 1 januari 2023. We houden je vanzelfsprekend op de hoogte.

Ook hier kunnen energie management systemen dus weer zeer goed zijn voor je energiefactuur. Je kan je ‘maandpiek’ namelijk enorm verkleinen door slim met de energie in je batterij om te gaan.

Kan je deze pieken verlagen, betaal je dus minder vaste bijdragen voor je gebruik van het elektriciteitsnet.

Energie weer verkopen aan de beste prijs

Als je elektriciteit produceert met zonnepanelen, wordt de energie die je op dat moment niet gebruikt, weer op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Een digitale meter registreert de door jou geïnjecteerde elektriciteit apart van de elektriciteit die je afneemt.

Uiteraard loont het het meest om je eigen opgewekte elektriciteit zelf te verbruiken, maar het is mogelijk de elektriciteit die je op het net plaatst te verkopen aan een leverancier als je een terugleveringscontract afsluit.

Er zijn verschillende formules mogelijk bij deze terugleveringscontracten, maar het interessantste, als je met een energie management systeem werkt, is het dynamisch geprijsde terugleveringscontract. Je digitale meter leest op kwartierbasis uit hoeveel stroom je injecteert en de prijzen zijn dus afhankelijk van de energieprijzen op dat moment.

Ook hier kan er dus enorm veel winst geboekt worden met een energie management systeem in combinatie met een thuisbatterij. Door je overschot aan stroom op het net te injecteren wanneer de energieprijzen het hoogst liggen, verdien je er uiteraard het meeste aan.

Optimaliseren volgens weersvoorspellingen

We moeten toegeven dat het weerbericht er soms naast zit. Je wil net dat rondje gaan fietsen en plots zit je midden in een plensbui die niet voorspeld was. Maar gezien over de hele dag zijn de weerberichten toch redelijk accuraat.

Kort gezegd, met genoeg energiegegevens over de productie van je zonnepanelen en informatie over het weer op die dagen, kan je vrij goede voorspellingen doen over hoeveel stroom je zal genereren. En daar kan je uiteraard wel redelijk wat besparingen mee realiseren.

Is je batterij vrij leeg en zegt de voorspelling dat je de dag erna niet veel gaat produceren, kan het energie management systeem beslissen om je batterij deels op te laden met netstroom aan een goedkoop dynamisch stroomtarief. Zo betaal je niet alleen minder voor je stroom, je kan er ook een eventuele ‘maandpiek’ mee opvangen.

Is je batterij daarentegen helemaal vol, maar wordt er geen groot verbruik voorspeld, is er de mogelijkheid om stroom weer te verkopen aan de leverancier. Zegt de weersvoorspelling dan ook nog eens dat je de dag erna veel zal produceren, kan je energie management systeem meer stroom verkopen aan een gunstig tarief in plaats van in de loop van de dag stroom op het net te injecteren aan een lager tarief.

Ook hier kan zo’n systeem je honderden euro’s per jaar opbrengen.

Hoe herken je een betrouwbare vakman?

Een betrouwbare vakman kan je op voorhand perfect vertellen welke werken hij gaat uitvoeren en wat die gaan kosten! Je weet vervolgens heel goed wat je moet verwachten en komt niet voor verrassingen te staan.

Een betrouwbare vakman herken je dus aan hoe gedetailleerd zijn offerte is!

Conclusie

Er wordt door de overheden volop ingezet op groene stroom en ook de consument mag niet achterblijven. De komende decennia zal ons elektriciteitsverbruik alleen maar stijgen, zeker nu er beslist is dat de verkoop van verbrandingsmotoren en hybrides wordt stopgezet na 2029.

Je eigen energie opwekken is al redelijk ingeburgerd, maar dit systeem heeft een aantal beperkingen die deels kunnen opgevangen worden met de installatie van een thuisbatterij. Met continue monitoring en een on-demand-response in real time kan een slim energie management systeem de samenwerking tussen die batterij en je panelen echter optimaliseren en zo je energierekening drastisch verlagen.

ECS heeft een groot team van toegewijde experten die je kunnen helpen om de juiste beslissingen te nemen voor de toekomst van jouw woning. We werken snel en aan een correcte prijs. We zijn actief in de driehoek Mechelen, Leuven en de Brusselse rand. Neem contact op en we bekijken samen hoe we jouw huis en energiemanagement toekomst-proof maken!